پزشک مجرب با مجوز MMT
درمان موفقیتآمیز مصرف مواد در کمپ ترک اعتیاد نشاط شیراز ، تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد نظیر نوع ماده مصرفی (حشیش، قرصهای اکس و تریاک و…)، روش مصرف مواد (خوراکی، تدخین، تزریق)، سابقه و مدت زمان مصرف مواد، انگیزه فرد مصرف کننده برای درمان، ویژگی های شخصیتی فرد مصرف کننده، مهارت و تجربه درمانگر، بهرهمندی فرد از حمایتهای خانوادگی و اجتماعی. با این حال، روشهای درمان سو مصرف مواد شامل درمانهای دارویی و درمانهای غیردارویی (روانشناختی /مشاورهای) است. هدف از درمان دارویی، از بین بردن وابستگی جسمی به مصرف مواد مخدر است. در مقابل هدف از درمانهای غیر دارویی، از بین بردن وابستگی روانی به مصرف مواد است. باید بدانیم که بعضی از مواد، وابستگی جسمانی قویتری دارند و برخی دیگر وابستگی روانی. نکته مهم آن است که هر نوع وابستگی در فرد مصرف کننده مواد نوعی اجبار برای مصرف مواد را به وجود میآورند. متأسفانه در بسیاری از مواقع تصور بر این است که رفع وابستگی جسمی (سمزدایی) با درمان اعتیاد یکسان است، در حالی که اگر وابستگی روانی درمان نشده باقی بماند احتمال عود مصرف مواد، بسیار زیاد است. در عین حال لازم به ذکر است که در بسیاری از مواقع فرد مصرف کننده مواد مبتلا به یکی از انواع اختلالات روانی نیز میباشد (اختلالات خلقی نظیر افسردگی، اختلالات اضطرابی، اختلالات انطباقی و…) و فرایند درمان، زمانی موفقیتآمیز خواهد بود که اختلال روانی (همراه اعتیاد) فرد نیز مورد توجه و درمان قرار گیرد.
باید بدانیم که مناسبترین افراد برای درمان دارویی «اعتیاد»، روان پزشکان (متخصصان اعصاب و روان) و یا پزشکان عمومی هستند. البته ضروری است تا پزشکان عمومی دورههای ویژه درمان دارویی «اعتیاد» را پشت سر گذرانده باشند.
مناسبترین افراد برای درمانهای روان شناختی و مشاورهای «اعتیاد»، روانشناسان بالینی و مشاوران با سابقه فعالیت و درمان در این حوزه می باشند.
مرحله نخست درمان، سمزدایی و پایدارسازی در کمپ ترک اعتیاد در شیراز
سمزدایی فرآیندی است که در طی آن با مراقبت پزشکی و درمان دارویی به بیمار کمک میشود تا حداقل مشکلات جسمی و روانی را در هنگام ترک مواد تجربه کند و به کارکردی بهتر دست یابد.
سمزدایی به خودی خود باعث بهبود درازمدت نمیشود، بلکه باید به آن به عنوان مرحله آمادهسازی بیمار برای تداوم درمان، حفظ وضعیت پاک بودن از مواد و تشویق به بازتوانی نگریست.
سمزدایی به روش های گوناگون انجام میگردد. مهمترین این روش ها عبارتند از:
الف – استفاده از قرصهای کلونیدین همراه با داروهایی مانند اگزازپام یا کلنازپام.
ب – استفاده از متادون خوراکی.
ج – استفاده از داروی بوپرنورفین.
د – استفاده از داروهای نالتروکسون و نالوکسون.
ه- سمزُدایی فوق سریع با استفاده از بیهوشی کامل.
باید در نظر داشت که مناسبترین روش درمانی با در نظر گرفتن کمترین عوارض جانبی نامطلوب و بیشترین احتمال موفقیت برای هر بیمار به شرایط خاص آن بیمار و تشخیص پزشک معالج بستگی دارد.
از درمان های طب جایگزین تنها روش درمانی طب سوزنی است که اثربخشی آن به لحاظ علمی نشان داده شده است.
شاخصهای موفقیت مرحله سمزدایی و پایدارسازی
هدف اصلی در این مرحله، گذراندن بدون خطر علایم و نشانه های ناشی از ترک، دستیابی به پرهیز کامل و ایجاد انگیزه در بیمار برای ادامه درمان و ورود به مرحله پیشگیری از عود و بازتوانی است.