دلایلی که ممکن است فرزند شما را در دام اعتیاد بیاندازد ۱

دلایلی که ممکن است فرزند شما را در دام اعتیاد بیاندازد

مردم برای مصرف مواد مخدر خود دلایل مختلفی می آورند و هر کس دلیل خودش را دارد (علی رغم اینکه همه ی آن دلایل منطقی و درست نیستند). فرزند نوجوان شما نیز ممکن است در دام همین دلیل و بهانه ها قرار گیرد و به سمت مصرف مواد مخدر کشیده شود. فرض کنید از طرف یکی از دوستانش مطلع شود که وقتی فلان ماده را مصرف می کند احساس بهتری دارد و استرس از او دور می شود یا وقتی فلان دارو را مصرف می کند می تواند بهتر درس بخواند و بیشتر متمرکز شود.

با فرزندتان در این باره صحبت کنید، به او  القا کنید اگر ماده ی مخدری توسط افراد بسیاری دارد مصرف می شود دلیل بر بی عوارضی و درست بودن اقدام آنان نیست. به آنها روش های درستِ “نه گفتن” به مصرف مواد مخدر را بیاموزید؛ سعی کنید به آنها هر اطلاعاتی که لازم است بدانند را بدهید تا به سادگی و با گفتن “نه” از وسوسه و دام آن رها شوند.

حقیقتی درباره ی استفاده مواد مخدر

ممکن است فرزند شما به این فکر کند که هرکسی به جز آنها (خانواده) در حال مصرف مواد مخدر است؛ که این می تواند بی راه هم نباشد چون او مصرف مواد را همه جا می بیند، همه جا مثل: تلویزیون، فیلم های سینمایی و شبکه های اجتماعی. یاحتی وقتی با دوستانش بیرون می رود یا در مهمانی ها و کنسرت ها شرکت می کند و در همه ی این موقعیت ها مصرف مواد را می بیند. به فرزندتان بیاموزید که استعمال آنها به دلیل اعتیاد آنها یا عدم اطلاعشان از عواقب کاری است که دارند انجام می دهند.

دلایلی که مردم به مصرف مواد مخدر روی می آورند:

همانگونه که در ابتدای مطلب ذکر کردیم، دلایل مصرف مواد مخدر زیادند و هرکس دلیل و بهانه ی خودش را دارد. در زیر مشترک ترین دلایلی که افراد برای مصرف موادشان آورده اند ذکر شده است؛ دلایلی که ممکن است در صورت اطلاع نداشتن به عنوان وسوسه و دامی برای فرزند شما، او را به سمت مصرف مواد بکشاند.

  1. این همه آدم مصرف می کنند، من هم می خواهم مثل آنها باشم

گاه افراد گمان می کنند مواد مخدر به آنها کمک می کند تا همسو با جمعی که در آن قرار دارند پیش بروند و به عبارتی خود را همرنگ با جمعی کنند که با آنها رفاقت دارد؛ این درحالی است که این عمل ممکن است باعث شود آن جمع به زودی از هم پاشیده شود و هرکدام نتواند از دام و منجلابی که دچار آن شده است خود را بیرون بکشد. مواد مخدر در واقع پول و زمان شان را از آنها می گیرد تا دیگر پول، زمان و انرژی کافی نداشته باشند که آن را صرف جمع دوستان شان کنند.

به فرزندتان بیاموزید که او می تواند رفاقتش را با دوستانش ادامه دهد اما به هر خواسته و سبک زندگی آنها تن ندهد.

  1. زندگی پر از استرسی دارم و برای کنار آمدن با استرس از مواد استفاده می کنم.

این دلیل یکی از رایج ترین دلیل هایی است که از افراد دارای اعتیاد شنیده می شود؛ فرد در موقعیتی کنترل نشده و پیش بینی نشده قرار گرفته و به بهانه ی استرسی که در آن قرار گرفته است به مصرف مواد روی می آورد و همین اولین و آخرین گام، باعث می شود فرد به سادگی دچار اعتیاد شود. استرس های زمان دانشگاه یا مدرسه ناشی از امتحانات، فشار درس، فشار ناشی از طلاق یا مشکلات مالی درون خانه، شکست عشقی و هر دلیل دیگری که ممکن است استرس را به یکباره به زندگی فرد آورده باشد، می تواند باعث شود او به سمت مصرف مواد کشیده شود.

با فرزندتان پیش از اینکه در این شرایط قرار گیرد صحبت کنید و به او آموزش های لازم را بدهید تا تصمیم اشتباهی مانند آنچه ذکر شد نگیرد. مواد مخدر راه کنار آمدن با استرس نیست؛ این مواد فقط عملکرد مغز را دستخوش تغییر می کند و می تواند برخلاف آرامشی که فرد به دنبال آن است او را دچار اضطراب، افسردگی و بیماری های روانی کند. به فرزندتان بیاموزید که طبق یافته ی محققان، گاه تاثیر مواد مخدر برعکس است، و نقش بدتر کننده ی شرایط را دارد؛ به خصوص در صورتی که فرد دارای سابقه ی بیماری روانی نیز باشد.

بهترین راه برای کنار آمدن این است که بدون مصرف مواد با آن مواجه شد. فرد باید سعی کند استرس خود را شناسایی کرده و روشی سالم را برای دست و پنجه نرم کردن با آن پیدا کند. برای نمونه برخی از انتخاب های سالم و مناسب برای این هدف عبارت اند از:

  • بیرون رفتن با دوستانی که مواد مخدر مصرف نمی کنند
  • انجام کاری که از آن لذت می برید، مثل ورزش، موسیقی، هنر، مدیتیشن یا یوگا
  • تماشای تلویزیون، گشت زدن در شبکه های اجتماعی یا مطالعه ی کتاب

به آنها بیاموزید گاه صحبت با برخی از افراد می تواند تاثیر برعکس داشته و به استرس شما بیافزاید؛ برای همین توصیه می شود صرفا با افرادی که به آنها اعتماد دارید و به شما نزدیک تر هستند، درباره ی وضعیت تان صحبت کنید؛ مانند روان پزشک، مشاور مدرسه یا مربی تیم، والدین و بهترین دوست. سعی کنید به آنها بیاموزید که تا می توانند دوست های شان را از بین همکلاسی های سالم و افرادی که از مواد مخدر استفاده نمی کنند انتخاب کنند؛ کمترین تاثیر آن این است که افرد سالم با گفته های والدین پیرامون اعتیاد و مواد اعتیاد آور هم نظر اند و رفتار آنها رفتار مخربی نیست که بخواهد فرزند را نسبت به مصرف مواد به تامل وادارد.

  1. کنجکاو بودم

بله این حقیقت دارد؛ آمار بسیار بالایی از گرایش های نوجوانان به سمت اعتیاد به دلیل کنجکاوی آنها است، کنجکاویِ توام با عدم آگاهی؛ چون آنها دارند دائما از مواد اعتیاد آور می شنوند و حتی ممکن است در معرض آن یا استعمال آن قرار بگیرند.

با فرزند نوجوان تان صحبت کنید و به او بیاموزید که یک چیزهایی ارزش امتحان کردن ندارند و یک بار امتحان آن باعث یک عمر تاوان خواهد شد. به او بگویید مواد مخدر و امتحان برخی از انواعِ خیلی خطرناک آن، حتی یک بار هم می تواند باعث آسیب دیدن همیشگی سیستم قضاوت و تصمیم گیری در مغز آنها شود.

به آنها بگویید که برخی از مواد روان گردان ممکن است چه عواقب مخربی بر روی رفتار آنها گذاشته و باعث شود رفتار غیر قابل انتظار و ناشایستی (گاها غیر قابل جبران) از سوی آنها سر بزند. به عنوان مثال یکی از آنها این است که ممکن است در حین رانندگی رفتارتان از دست شما خارج شود و باعث زیر گرفتن یک فرد بیگناه شوید، حادثه ای که غیر قابل جبران خواهد بود. به آنها بیاموزید که ممکن است گاه بدون اطلاع آن ماده را امتحان کنند و این امتحان باعث اوردوز کردن و حتی مرگ آنها شود.

 

 

وقتی فرزند شما اطلاعات بالا را بداند، می تواند مدیریت تصمیم گیری بهتری داشته و بتواند تصمیم درست و بهینه ای بگیرد.

  1. آن را در یک شو یا فیلم تلویزیونی دیدم

نوجوانان در سنی نیستند که مغز آنها کاملا تکامل یافته باشد و ممکن است هر تصویری از فیلم را به عنوان الگویی برای خود قلمداد کرده و به دنبال آن بروند. همین حقیقت می تواند زمینه ساز استعمال مواد مخدرِ مشاهده شده در یک شوی تلویزیونی یا تصویری از یک فیلم باشد.

اولین حقیقتی که باید در مورد تلویزیون و در همه ی زمینه ها به فرزندتان بگویید این است که هرچیزی در تلویزیون و هر اقدامی از سوی افراد مشهور، دال بر درست بودن آن نیست و باید نسبت به آن تحقیق کرد و به تجزیه و تحلیل آن پرداخت. به آنها بگویید که تصاویر رسانه ها اغلب حقیقت را نشان نمی دهند و تصویر حقیقی و درستی نیستند.

سعی کنید با فرزندتان همواره دوستانه به گفتگو بنشینید تا مبادا در دام هیچ کدام از موارد ذکر شده در بالا قرار گیرند. فرزند نوجوان شما به راحتی ممکن است با بهانه های ذکر شده اسیر مواد اعتیادآور شوند؛ اما داشتن اطلاعات و آگاهی از همه ی جوانب و عوارضِ مواد مخدر، می تواند این آمار را تا حد بسیار بسیار بالایی کاهش دهد. کافی است نکات ذکر شده در مقالات  قبلی پیرامون نحوه ی گفتگو با فرزند نوجوانتان درباره ی مواد مخدر را مطالعه کنید و از اصول و تکنیک های ذکر شده برای داشتن گفتگویی اثربخش، پیروی کنید.

 

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *