درمان اعتیاد
درمان اعتیاد
امروزه درمان های اثربخشی برای اعتیاد در دسترس است. اولین گامی که باید در مسیر ترک اعتیاد برداشت این است که فرد باید به شناخت برسد؛ آنهم شناخت نسبت به اینکه دارای مشکل است و باید مشکل خود را حل کند.
در صورتی که فرد، دائما داشتن هرگونه مشکل را انکار کرده و به درک از اینکه دارد چه موادی را استعمال می کند و به استعمال آن خو گرفته است نرسد، فرایند بهبود همواره عقب می افتد و مدت زمان بیشتری طول می کشد، اما اگر فرد به این شناخت برسد و بپذیرد که مشکل دارد و باید آن را حل کند، فرایند بهبود او سریع تر طی می شود. نکته ی دیگر پیرامون فرایند بهبود و درمان این است که منع بازدید دوستان و خانواده، باعث تسریع در فرایند می شود.
برای اینکه مطمئن شوید آیا اختلالات استعمال ماده ی مخدر خاصی در فرد وجود دارد یا خیر، می توانید از یک متخصص سلامت و ارزیابی های او از علائم موجود در فرد، کمک بگیرید. مهم نیست علائم اختلالات استفاده از مواد مخدر در حد کم یا بحرانی باشد؛ فرد در هر مرحله ای باشد می تواند از درمان بهره ببرد، اما متاسفانه اغلب افرادی که به این کمک نیازمندند و می توانند از مزیت های بسیاری درصورت درمان بهره ببرند، خود را دور از درمان نگه داشته و از آن پرهیز می کنند.
از آنجا که اعتیاد روی جنبه های مختلف زندگی فرد تاثیر می گذارد، به انواع مختلف درمان هم نیاز دارد. برای اغلب افراد ترکیبی از درمان های دارویی، فردی و گروهی می تواند بیشترین اثربخشی را داشته باشد. از تجویز دارویی برای کنترل تمایل فرد به استعمال مواد و نیز برای تسکین علائم شدیدِ ترک استفاده می شود. این درمان می تواند به فرد در شناخت رفتار و انگیزش های او کمک کند، عزت نفس او را بالا ببرد، با استرس کنار بیاید و همزمان سایر مشکلاتِ سلامتِ روان فرد را هم نشانه می گیرد. فرایند درمان ممکن است شامل مواردی شود از قبیل:
- بستری در بیمارستان
- انجمن های درمانی
- برنامه های سرپایی
دوره ی درمان
عموما با توجه به نوع ماده ی مخدری که فرد استفاده می کند درمان نیز متفاوت خواهد بود؛ اما هر نوع ماده ی مخدری که فرد به آن خو گرفته است، درمان پذیر است و فقط کافی است فرد کل دوره را به طور کامل سپری کند و آن را نیمه کاره رها نکند.
دوره های درمان و بهبود فرد، شامل نه تنها درمان دارویی است، بلکه درمان روان شناختی و جلسات فردی و گروهی نیز سهم قابل توجهی در درمان اعتیاد دارند، چرا که اغلب افراد صرفا با اعتیاد سروکار ندارند و بیماری روانی آنهاست که باعث تحریک هرچه بیشتر فرد به این اختلالات می شود. به همین جهت فرد از نظر روانی نیز پس از طی کامل دوره ی درمان به حالت طبیعی خود باز می گردد.