ترک اعتیاد اثربخش – سوالات پرتکرار – بخش چهارم
آیا ورزش می تواند نقشی اساسی در فرایند درمان اعتیاد ایفا کند؟
بله. به عنوان مثال در کمک به افراد در ترک سیگار، ورزش در کنار رفتار درمانی و شناخت درمانی به عنوان یکی از مولفه های اساسی برنامه های درمانی محسوب می شود. یکی از مزیت های ورزش در کمک به ترک اعتیاد این است که ورزش منظم، برخی از نیازهای روانشناختی و فیزیولوژیِ خاصی را نشانه می رود که جایگزین کردنِ نیکوتین نمی تواند آن را انجام دهد. ورزش استرس ها و انرژی های منفی را دور می کند و به فرد بیمار کمک می کند تا از کاهش وزنی که به دنبال دست کشیدن از مصرف ممکن است در او رخ دهد، در امان باشد. هنوز هم که هنوز است موضوع تحقیقات بسیاری در سرتاسر دنیا همین مساله است که آیا ورزش می تواند روشی برای ترک اعتیاد باشد؟ وچگونه؟
درمان اعتیاد چگونه از شیوعِ ایدز، هپاتیتِ نوع سی و سایر بیماری های عفونی جلوگیری می کند؟
افرادی که مواد مخدر مصرف می کنند، چه آنها که تزریق می کنند و چه آنها که به روش های دیگر مواد مصرف می کنند؛ همواره در معرض خطر مبتلا شدن به بیماری های عفونی چون هپاتیتِ نوع سی و ایدز قرار دارند. به روش های مختلفی ممکن است افراد گرفتار این بیماری ها شوند، چه از طریق استعمال مشترک از وسایل تزریقِ مواد و چه به وسیله ی روابط جنسی بین افراد دارای اعتیاد با یکدیگر یا حتی با افراد سالمی که از بیمار بودن آن فرد بی خبرند. درمان اثربخش مصرف مواد مخدر می تواند از هردوی آنها جلوگیری کند، هم سرنگ مشترک و هم رابطه ی جنسی. وقتی فرد به محل ترک اعتیاد وارد می شود مورد آزمایش های مختلف قرار می گیرد و یکی از مزیت های آن هم این است که افرادِ دارای بیماری های مذکور شناسایی شده و سریعا تحت درمان قرار می گیرند. این افراد دیگر در شرایط سابق قرار نمی گیرند تا دیگران را در شرایط و خطر ابتلا به بیماری قرار ندهند؛ همچنین خود آنها نیز تحت درمان جداگانه و تخصصی قرار می گیرند.
افرادی که مواد مخدر تزریق می کنند اما تحت درمان قرار نمی گیرند، شش برابر بیشتر از یک فردِ مبتلا به ایدز که تحت درمان قرار گرفته است می توانند خطرناک باشند. فردی که وارد فرایند درمانی می شود، موقعیت های درمانی را می شناسد و می داند تحت نظارت قرار دارد و این نظارت همراه با مراحل اولیه ی درمان، می تواند بخوبی به فرد روحیه ی لازم برای درمان بدهد. یکی از مهمترین مولفه های کمک کننده به جلوگیری از گستردگیِ این بیماری ها، مشاوره های روان پزشک در جلسات فردی و گروهی با افراد تحت درمان است که به آنها اطلاعات بهداشتیِ کلیدی در این زمینه می دهد.