تاثیر اعتیاد بر خانواده
تاثیر اعتیاد بر خانواده
نتایج مطالعات اخیر نشان می دهد که در ایالات متحده نزدیک به ۲۴ میلیون نفر سالانه از مواد مخدر قاچاق استفاده می کنند؛ ۱۸ میلیون نفر استعمال الکل دارند و طبق آمار فقط در سال ۲۰۱۲ به تنهایی ۲۲۱۱۴ نفر بر اثر اوردوز کردن جان خود را از دست داده اند. در مجموع طبق آمار تقریبا ۱۰ درصد از جمعیت ایالات متحده ی آمریکا استعمال مواد مخدر و الکل دارند و این درحالی است که خانواده، دوستان، کارمندان و همکاران نیز به صورت مستقیم تحت تاثیر اعتیاد این افراد قرار می گیرند.
سالانه بیشتر از ۶۰ میلیون دلار هزینه از محل درآمد افراد صرف استفاده از مواد مخدر و الکل می شود. افرادی که در شرایطی چون زندگی در پرورشگاه، سوء استفاده،کودک آزاری، رسوایی های اخلاقی، محکومیت قضایی به زندان و مشکلات کاری قرار دارند، بیشتر در معرض مصرف مواد مخدر و الکلی و متعاقبا اعتیاد به آن قرار می گیرند. پس از اعتیاد، فرد به بیماری های روحی و روانی دیگری نیز دچار خواهد شد و این بیماری ها صرفا برای خود فرد مشکل آفرین نیست و خانواده را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. اختلالات رفتاری ناشی از اعتیاد، هر خانواده ای را دچار تزلزل و مشکلات می کند.
استعمال مواد چگونه خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد؟
هرچه بیشتر به یک فرد دارای اعتیاد به مواد مخدر نزدیک باشید، سختی های بیشتری خواهید داشت؛ این را خانواده هایی می فهمند که در آنها دست کم یک نفر با این مشکل وجود دارد. این خانواده ها با مسائل و مشکلات مشترکی دست و پنجه نرم می کنند. برخی از این مشکلاتِ درون خانوادگیِ ناشی از اعتیاد اعضا عبارت اند از: سطح بالایی از تنش، منفی گرایی بین اعضای خانواده، عدم ثبات و عدم توافق یا سازش درون خانواده. یکی از رایج ترین تنش هایی که همواره بین اعضای خانواده وجود دارد همین تنش و بحث و جدل های روزانه بین فرد سالم و فرد دارای اعتیاد است.
۷۵ درصد از افرادی که در پرورشگاه ها بزرگ شده اند با مساله ی استعمال الکل مواجه اند و ۸۰ درصد افرادی که با سوء استفاده از کودک یا به اصطلاح کودک آزاری مواجه بوده اند نیز مشکل استعمال مواد مخدر دارند. مشکلاتِ ناشی از استعمال مواد مخدر و کانون خانواده، در برخی از موارد حادتر اند. به عنوان مثال در ۱۰ درصد از خانواده هایی که مادر استعمال هروئین دارد، کودک صرفا تا ۵ سالگی نزد مادر خود باقی می ماند و پس آن دچار کودک آزاری شده و تبدیل به کودکِ کار می شود. متاسفانه کودکانی که در خانواده های دارای اعتیاد رشد می کنند، هشت برابر بیشتر در معرض اعتیاد به مواد مخدر قرار دارند.
تاثیرات استعمال مواد مخدر بر همکاران در محل کار
طبق مطالعه ای که در سال ۲۰۰۶ صورت گرفت حدودا ۱۹ میلیون نفر سالانه، در محل کار خود و در حین کار یا قبل از ترک محل کار الکل مصرف می کنند. از سوی دیگر بسیار شاهد تاثیرات استعمال مواد مخدر در محل کار هستیم؛ بگونه ای که فرد در صورت عدم استعمال، خمار، بی حال، کم حوصله و خسته است و اولین تاثیر پس از مشاهده ی دراز مدت این مساله از سوی کارفرما، اخراج وی از محل کار است.
کارمندانی که با این مساله دست و پنجه نرم می کنند مجبورند برای جبران عملکرد خود، مسئولیت های بیشتری را برعهده بگیرند. کاهش سطح عملکرد و بهره وری به طور مستقیم کارمند را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند منجر به از دست دادن شغل وی شود. فردی که توسط سایر کارمندان به داشتن اعتیاد شناخته شود، وجهه و شخصیت کاری خود را نیز از دست می دهد و این چیزی نیست که بتوان به راحتی آن را بدست آورد. این فرد کمتر در فهرست ترفیع مدیران قرار می گیرد و اغلب به صورت خنثی و یکسان مثل روز اول باقی می ماند (اگر تنزیل درجه پیدا نکند).
تاثیرات استعمال مواد مخدر و الکل بر جامعه
اعتیاد به مواد مخدر، بیماری پیچیده ای است که باید هرچه بهتر آن را شناخت و به فرد برای رهایی از آن کمک کرد. یکی دیگر از جنبه های اثرگذار اعتیاد بر فرد، جنبه ی اجتماعی آن است. همانگونه که فرد در محل کار و منزل با مشکلاتی به دلیل اعتیاد سروکار دارد، در اجتماع نیز به دلیل اختلالات روانی و رفتاری ناشی از اعتیاد، دارای مشکلاتی است که می تواند اصول اولیه ی زندگی اجتماعی را از او بگیرد. هرچه میزان اعتیاد بیشتر باشد، این مشکلات بیشتر خواهد بود. برخی از تاثیرات اعتیاد بر جامعه عبارت اند از:
- افزایشِ عدم صلاحیت نگهداری فرزند برای والدین
- افزایش نادیده گیری فرزندان و سوء استفاده از کودکان
- افزایش ریسک اعتیاد برای کودکانی که والدین شان اعتیاد دارند
- افزایش فقر و بی خانمانی
- افزایش نزاع های خیابانی
- افزایش هزینه های تامین سلامت برای فرد
- افزایش تعداد جرم و جنایت های فردی برای تامین مواد لازم
- افزایش نرخ اختلالات رفتاری میان همکاران
- افزایش مالیات
- افزایش فشار روی همکاران
- افزایش خشونت و جدال های خیابانی بین جوانان
- ترک کردن مدرسه یا رها کردن دانشگاه به دلیل مشکل اعتیاد
هنوز هم می توان به این فهرست افزود. به عنوان مثال عدم استخدام در بسیاری از شرکت ها به دلیل سابقه ی اعتیاد یا طرد شدن از سوی مردم. اعتیاد صرفا روی یک جنبه از زندگی افراد اثر نمی گذارد بلکه هم زمان جنبه های مختلف زندگی آنها را نشانه می گیرد و همه را تخریب می کند، از بعد کاری گرفته تا بعد فردی، اجتماعی و مشکلاتی که درون خانواده به بار می آورد.