انواع مواد اعتیادآور
انواع مواد اعتیادآور
- اعتیاد به الکل
- اعتیاد به آمفتامین
- اعتیاد به نیکوتین
- استروئید ها
- اعتیاد به کوکائین
- توهم زا ها
- اعتیاد به مسکن ها
- داروهای بازار سیاه
انسان ها می توانند به دامنه ی گسترده ای از مواد مخدر اعتیاد پیدا کنند؛ از اعتیاد به مواد الکلی گرفته تا اعتیاد به دارو ها و مواد مخدر قاچاق چون هروئین و شیشه. طبق مطالعاتی که انجمن ملی خدمات سلامت روان و استعمال مواد مخدر، به روی مصرف مواد مخدر و سلامت افراد انجام داده است، بیشتر از ۲۳ میلیون نفر از افراد بالای ۱۲ سال، سالانه از انواع مختلف اعتیاد رنج می برند.
اگر شما یا کسی که دوستش دارید نیز دچار این مشکل شده اید و جزء این ۲۳ میلیون نفر می باشید، به مطالعه ی این مطلب کوتاه مبنی بر انواع اعتیاد ادامه دهید، چرا که اطلاعات لازم را پیرامون انواع مختلف مواد اعتیاد آور به شما می دهد.
هر فردی که حتی به یک نوع از داروهای اعتیاد آور دسترسی داشته باشد، حقیقتا در خطر اعتیاد قرار دارد، بخصوص اگر آن فرد سابقا دچار همین اختلالات رفتاری بوده و تجربه ی اعتیاد را داشته است. افرادی که در جامعه ای با آمار اعتیاد بالا زندگی می کنند یا در میان اعضای خانواده شان تاریخچه ی اعتیاد مشاهده می شود، در معرض خطر بالاتری برای اعتیاد قرار دارند.
اعتیاد یا استعمال مواد مخدر همیشه شناسایی نمی شود. ممکن است فردی در طول روز مواد مصرفی خود را تامین کرده باشد و به نحوی در جامعه، محل کار و خانواده حاضر شود که نتوان فرد را معتاد به یکی از انواع مواد اعتیادآور دانست؛ اما این به مصرف فرد و مرحله ی اعتیاد او بستگی دارد و درصورتی که فرد اندکی از مصرف دور بماند علائم اعتیاد را به راحتی می توان در جسم و رفتار او مشاهده کرد. با این حال اما انواع مختلفی از مواد مخدر وجود دارد که در زیر هرکدام را نام برده و تشریح می کنیم.
-
اعتیاد به الکل
طبق اظهارات مرکز ملی پیشگیری از بیماری های مزمن، الکل یکی از گسترده ترین اعتیاد ها را به خود اختصاص می دهد. تقریبا ۵۰ درصد از دانش آموزان دبیرستانی، هرساله برای اینکه به حالت سرخوشی و مستی برسند، الکل استعمال می کنند. علائم هشدار دهنده ی الکل را می توان در فهرست زیر نام برد:
- انجام ندادن تکالیف مدرسه یا حاضر نشدن به موقع سرکار
- لذت نبردن از چیزهایی که پیشتر به فرد لذت می داد
- عادت روزانه به نوشیدن الکل
- احساس گناه نسبت به میزان الکل مصرفی
- پنهان کردن الکل
- دروغ گفتن پیرامون عادت خود به نوشیدن
- تمایل شدید و روز افزون به الکل
- خاموش کردن چراغ ها موقع نوشیدن الکل
- نوشیدن بیشتر از حد
- ناتوانی درکنترل یا دست کشیدن از نوشیدن
-
اعتیاد به آمفتامین ها
آمفتامین ها سرعتِ سیستم عصبی مرکزی را بالا می برند. این دسته از داروهای اعتیاد آور در سطح بازار به شکل گسترده ای موجود اند. نام های خیابانی آن عبارت است از “سرعت”، “شکست”، “پست” و “متامفتامین”. در ایالات متحده ی آمریکا این دسته از داروهای اعتیاد آور بسیار ارزانند و به راحتی توسط فرد قابل تامین اند؛ به همین دلیل اعتیاد به متامفتامین ها یکی از گسترده ترین و شایع ترین انواع اعتیاد را در ایالات متحده آمریکا تشکیل می دهد.
آمفتامین ها باعث بالا رفتن فشار خون، کاهش اشتها، سردرد، دیدِ تار، لش شدنِ بدن، اضطراب، توهم، تشنج و سکته ی قلبی می شوند.
-
اعتیاد به نیکوتین
طبق اظهارات انجمن ملی استعمال مواد مخدر، ۹۰ درصد از تمام سرطان های ریه به دلیل سیگار است. محصولات تنباکودار برای افراد زیر ۱۸ سال در سرتاسر ایالت متحده ممنوع است و برخورد قانونی دارد؛ که البته این قانون صرفا منوط به ایالت متحده نمی باشد و در بسیاری از کشورهای سرتاسر دنیا به تصویب رسیده است، اما با این حال به دلیل ارزان بودن و دسترسی آسان، به راحتی حتی توسط افراد زیر ۱۸ سال نیز قابل تهیه است.
طبق گزارشات، تنباکو از آن دسته مواد مخدری است که بیشتر از هر نوع دیگری استعمال آن گزارش شده است. هر بار که فرد یک سیگار را روشن می کند، به میزان اعتیادش به نیکوتین افزوده می شود (علاوه بر جنبه ی روانی که سیگار در فرد ایجاد می کند). کشیدن سیگار و استعمال تنباکو می تواند منجر به سرطان، بیماری های قلبی و نیز سکته ی قلبی شود.
-
استروئیدها
شاید برایتان جالب باشد که استروئیدها هم جزء مواد اعتیاد آورد محسوب می شوند. در حقیقت افرادی که خود را درگیر تناسب اندام و باشگاه های ورزشی می کنند و می خواهند از راه غیر طبیعی حجم ماهیچه های خود را افزایش دهند، پس از مدتی خود را به استروئید ها وابسته می بینند و به آن اعتیاد پیدا می کنند. البته این نوع اعتیاد بیشتر در قهرمان های این ورزش در سطوح بالا و بدن سازان حرفه ای در سطح کشوری و جهان مشاهده می شود.
این نوع اعتیاد به شکل احساس رضایتی است که پس از هربار مصرف استروئید، فرد نسبت به بدن کامل و ماهیچه های حجم دار، در خود احساس می کند؛ در حالی که این احساس در واقع بدلیل اعتیاد به مصرف استروئید در فرد شکل می گیرد. علائم اعتیاد به استروئید را می توان به صورت فهرست زیر نام برد:
- ادامه ی استفاده از استروئید علی رغم واقف بودن بر عواقب آن
- به دنبال دز بالاتر بودن
- ناتوانی در دست کشیدن از استروئید
- رشد غیر طبیعی ماهیچه ها